EN DK

Direkte fra Hjertet – Denne overskrift kunne godt være et tema for årets Udenfor Sæsonen koncerter – sangskriveren som historiefortæller.

I år skal vi møde tre singer-songwriters fra tre forskellige steder i livet med det tilfælles, at de hver især bruger sangskrivningen til at kaste et nådigt lys over de vilkår, det moderne menneske byder sig selv og andre. Sammen med en rytmisk og en klassisk kvartet vil livet som sådan få en tiltrængt musikalsk iscenesættelse anno 2023.

VILMA er en helt ny upcoming kunstner, der netop har udsendt sit anmelderroste debutalbum ‘Kærlighedserklæringer’ (2023). GAFFA gav albummet 5 stjerner og beskrev det med ordene ”VILMA rammer en nerve som virkelig kan mærkes indeni”. Bag kunstnernavnet, står den 27-årige sangskriver Marie Vilsbøll, der er opvokset i det vestjyske, hvor det, som de siger på de kanter, kun blæser 10 dage om året – resten af tiden stormer det. VILMA er rundet af en ligefremhed og et nærvær, der gør, at hun også live møder publikum i øjenhøjde. Som hendes musikerkollega Signe Svendsen siger: ”Jeg troede ikke, de lavede den slags mere”.

Når Signe Svendsen går på scenen, tager hun publikum med i sit univers af melankoli, stille undren og knastør humor. Og med sin bornholmske baggrund som solid ballast har Signe mødt resten af Danmark, senest på en særdeles succesfuld og velbesøgt turne. Med på rejsen var hendes femte album, ‘Hvem Vil Ikke Elskes Igen’ (2022), der af Politiken fik 5 stjerner, og blev kåret som et af de ti bedste albums sidste år. 

Steffen Brandt – medinitiativtager til og musikalske leder af koncertrækken Udenfor Sæsonen i mere end 20 år. Drivkraften i projektet har altid været et ydmygt håb om at finde nye farver til kendte værker, og man kan altid regne med Steffen Brandt, som det sikre tredje hjul på cyklen, som vi kender den fra legepladsen. For det er lige nøjagtigt, hvad Udenfor Sæsonen er: En legeplads, hvor grænser prøves af og nye muligheder, og musikalske forbindelser opstår. Tilhørerne til koncerterne bliver inviteret med til på nærmeste hold at følge eksperimentet. Får de hinanden til sidst? 

Josefine Opsahl vil lede strygekvartetten, og finde nye værker frem som vi ikke troede vi kendte, men som vi efterfølgende helt naturligt tager med videre på tilværelsens-playliste. Violinisterne Cæcilie Balling og Isabelle Bania vil endnu engang stryge ind i kvartetten, hvor de sammen med mezzosopranen Josefine Weber også vil give de klassiske sange en plads på setlisten, og igen udfordre os alle i mødet mellem to verdener: Den klassiske og den rytmiske.

Speaking of det rytmiske, så møder vi igen i år den nærmest legendariske kvartet under ledelse af Christoffer Møller på klaver, og Gustaf Ljunggren spillende på alt, hvad der bevæger sig af instrumenter. Suppleret af Music Award-vindende Jeppe Gram på trommer og Jeppe Skovbakke på bas. Sammen vil de modigt begive sig ud i arrangementer, som næppe var gået igennem nåleøjet til eksamen på konservatoriet. 

Så sjovt bliver det, og som altid en spændende musikalsk tour de force. Klarer de pynten? Når de hjem til jul? Ingen ved det, men alle bør opleve det. 

Koncerterne er eksklusivt sat sammen til dette års kulturuge og kan kun opleves på Bornholm. Udenfor Sæsonen er støttet af Augustinus Fonden, Bornholms Kulturuge og Bornholms Regionskommune, og produceres af Steffen Brandt, Musikhuzet Bornholm og SPOT Festival.