EN DK

På årets SPOT var Rå Hal på Godsbanen lagt i de unges hænder. Unge Miljøernes Take Over – eller UMTO – kom og gjorde præcis det navnet lover. De overtog. 

Omkring 20 ildsjæle fra forskellige ungdomsmiljøer i hele midtjylland, har været med til at planlægge, kuratere, opbygge og afvikle sceneområdet i Rå Hal på dette års SPOT fra start til slut. Og det er gået godt. 

“Vi har haft mange gæster igennem, stedet har været godt besøgt. Det har været et gennemført projekt på højt niveau,” lyder det fra Esben Aarup, projektleder i UMTO. 

UMTO er en del af det tre-årige udviklingsprojekt “Regional understøttelse af ungemiljøer”, hvor SPOT sammen med Fermaten i Herning, Platform K i Horsens, Generator i Ringkøbing og Grobund Bandakademi i Åbyhøj indgår i et samarbejde, der skal støtte op om udviklingen af ungdomsmiljøer i kulturbranchen. 

De 20 ansvarlige unge har været en del af flere planlægningsmøder, og har valgt forskellige ansvarsområder som booking, presse, atmosfære eller fundraising alt efter deres interessefelt. På den måde har de unge stået i spidsen for hele projektet fra start til slut. 

Unge med fri rammer leger bedst

Én af de unge er 19-årige Kaja Drude Drøjdal, der til dagligt kommer fra en mindre by ved Lemvig. Hun har været en del af styregruppen omkring atmosfære og indretning af Rå Hal, der både skulle stå for at skabe den rigtige stemning i området, men også have styr på brandsikkerhed og flugtveje. 

“Det var rigtig fedt at opleve, at folk hyggede sig i og brugte de områder, vi havde brugt energi på at skabe”, lyder det fra Kaja Drude Drøjdal. 

Rå Hal var indrettet med to scener og hangout spots, der var arrangeret af de unge. Under festivalen trådte flere frivillige hænder til, for at hjælpe med at få stedet til at køre på skinner. Og det var en fed oplevelse, siger Kaja Drude Drøjdal: 

“Det giver mig en følelse af, at jo længere tid, jeg laver den her type arbejde, jo bedre bliver jeg, og jo bedre bliver jeg til at tro på mine egne ideer. Jeg ved, at rigtig meget kan lade sig gøre, hvis vi samarbejder. 

Det er en konklusion projektlederen Esben Aarup er enig i: 

“Årets UMTO x SPOT er et godt eksempel på, hvad der kan ske, når projekter bliver styret af unge hele vejen, og ikke bare er en ramme, de skal udfylde”.