KEXP’s run-down af SPOT 2019 – og Frickes danske picks

 

Foto: Kim Matthäi Leland

 

Af: Anne Sofie Noes

 

Den toneangivende radiostation KEXP deltog i SPOT 2019 og har udvist begejstring over et stort og bredt udvalg af de mange navne, der havde fundet vej til årets musikprogram. Vi har lavet et run-down af deres anbefalinger fra tre dage fyldt med det nyeste inden for dansk og nordisk musik — såvel som et par afstikkere til fjernere egne takket være den musikalske horisontudvidelse hos Roots&Hybrid Festival.

 

SPOT foregår under international bevågenhed og får besøg af mange toneangivende udenlandske musikmedier og radiostationer, der hvert år rejser til Aarhus i håbet om at komme hjem med et udvidet repertoire inden for nordisk musik. KEXP oplevede i år, at skalaen blev helt og aldeles sprængt — og uden videre omsvøb præsenteres her de navne, der har gjort sig særligt positivt bemærkede.

 

Nordiske toner og unge poptalenter

Danske Hjalte Ross får utroligt flotte roser med på vejen. Den unge singersongwriter indfangede stemningen fra sin debut-EP til perfektion med en eftertænksom fremførelse af de fængende sange komplet med vintage instrumenter og intimt set-up med en siddende frontfigur. Hjalte Ross styrede sit band med en betagende selvsikkerhed og viste også sit værd, når han spillede alene. Et varmt og kærkomment indslag på en ellers kold dag, bemærker anmelderen fra KEXP.

På Radar imponerede ZAAR med en dyster og uventet dansefest. Sangerinde Sara Flindts vokal roses for sin dybde og spændvidde. Vokalpræstationen blev akkompagneret af indtagende dans og bevægelser rundt på scenen fra sangerindens side af — en flot kombination af det avantgarde og mere poppede.

Læs ‘SPOT Festival 2019: Day One’ hos KEXP her.

 

Foto: Emil Brøbech

 

Special-K fra Island leverede en overbevisende og dybt personlig præstation, der efterlod en undren hos anmelderen: “Hvorfor er hun ikke kendt endnu?” Fra visuals til beklædning til tekster og en ærlig sangpræstation gjorde sangerinden sig sårbar og relaterbar og viste, at hun rummer ægte stjernepotentiale og meget vel kunne blive en af sin generations markante stemmer og talerør.

Norske Pish fangede anmelder såvel som publikum med sine sukkersøde popsange og uimodståelige karisma, hvoraf sangen ‘Crime’ var svær at ryste af sig igen.

Elisha spillede på alle tangenter med charme og selvsikkerhed i et sceneshow, der bød på flere tøjskift undervejs. Det hele blev dog holdt oppe af en stærk vokal, der undervejs med koncerten tog til i styrke. Publikum var med — og det samme gælder KEXP’s anmelder.

 

Glædeligt gensyn

Skønt Efterklang heller ikke for KEXP’s vedkommende var et nyt bekendtskab, der blev stiftet under årets festival, er specialkoncerten med B.O.X. alligevel en oplevelse, der fremhæves som et højepunkt fra SPOT 2019. Kombinationen af barokke instrumenter og synthesizere skuffede ikke og viser den musikalske integritet og originalitet, som Efterklang er kendt for.

 

Nordisk electronica

Den elektroniske musikscene har været velrepræsenteret på SPOT i år, hvor aktører som FEUM og Strøm har præsenteret en stribe showcases — og det er ikke gået ubemærket hen hos KEXP. De fremhæver Birds ov Paradise, Sofus Forsberg og Courtesy, som alle tre leverede overraskende og solide liveoptrædender henad de lyse morgentimer.

 

Rocken lever endnu på SPOT

KEXP var forbi de små intime live sessions hos Tapetown, der trods sin afsides beliggenhed altid tiltrækker sig god opmærksomhed og flotte besøgstal. I år præsenterede de blandt andre norske Dark Times, der som trio leverede intens energi fra start til slut og bestemt var gåturen værd.

I den mere poppede ende af indieskalaen fandt KEXP norske Shikoswe, der siden sin relokering fra Ås til København for tre år siden har udgivet EP’en ‘The Hour of the Body’. Shikoswe var et navn, som anmelderen fra KEXP havde opdaget forud for festivalen, og hun leverede en flot koncert med en kølig overbevisning.

Den poppede rock blev også leveret af ALCABEAN, der for tidligere optrædender på SPOT har modtaget flotte internationale anmeldelser. I år måtte KEXP også se sig slået af bandets overbevisende teenage-rebelske lyd og facon.

Collider, som vi forud for festivalen har bragt en SPOT Live Session med, leverede avantgarde shoegaze med lige dele noise og psych i en legesyg cocktail, der overraskede anmelderen fra KEXP gang på gang.

Se vores SPOT Live Session med Collider her.

Danske Boundaries leverede den punkede attitude med beskidte bass lines og masser af distortion på guitarens riffs. Post-punken var ej at fornægte i forsangerens udtryksløse levering af de ellers hårdtslående vokaler.

Dance-punk var at finde på TAPE, da københavnske Deadpan indtog scenen. Her henviser anmelderen til kendte bands som The Birthday Party og A Certain Radio — referencer der uden tvivl må gøre de fem unge københavnere bløde i knæene.

Læs ‘SPOT Festival Day 2 & 3’ hos KEXP her.

 

Hede rytmer i det turkise telt

Shamstep er en musikalsk genre og bevægelse, som bandet 47 Soul selv har fundet på. Der er tale om en fusion af elektronisk, percussion og Dabke; en kombination der ikke kan munde ud i andet end en festlig koncertoplevelse, hvor vokalen muser på både engelsk og arabisk til tonerne af det hypnotiserende rytmer.

Gambianske Dawda Jobarteh inviterede til en anden type oplevelse i Rå Hal, hvor det turkise telt afviklede Roots&Hybrid Festival under SPOT 2019. Fremfor en dansende og pulserende mængde af mennesker, sad folk stille og bjergtaget af sangerens kraftfulde vokal og signaturinstrument, koraen, på de mange tæpper, der i festivalens anledning dannede underlaget for koncerterne.

 

Foruden de mange talentfulde optrædende og nye opdagelser fremhæver KEXP også selve oplevelsen omkring det at deltage i SPOT. Det massive musikprogram kræver ganske vist et godt overblik og en ekstra kop kaffe, hvis man skal kunne holde sig i gang fra tidligt til sent, men det er også med til at sikre, at SPOT for KEXP’s vedkommende er et sandt slaraffenland for enhver, der ønsker at dykke ned i nye musikalske tendenser — ikke bare fra Norden, men store dele af verden; en bagage der ganske vist ikke giver overvægt i kufferten, men som ikke desto mindre vægtes ganske tungt.

 

David Frickes danske picks

Efter hjemkomsten fra Danmark og SPOT 2019 hastede den amerikanske musikjournalist David Fricke i studiet for at lave en ”on the road”-udsendelse delt mellem New Orleans Jazz & Heritage Festival og dansk musik og SPOT i et timelangt indslag på betalingskanalen SiriusXM under titlen ‘The Writers Block’.

Indslagene fra denne side af Atlanten var:
”A mixture of surf and spaghetti western guitar” med Tremolo Beer Gut (oplevet ved Crunchy Frogs jubilæums-gilde under SPOT)
 ”A great art pop band with a lot of Ideas”, Efterklang,
”A coming thing, power trio” The Entrepreneurs,
”A band I first saw at my Inaugural experience at the SPOT festival 2002”, Saybia
”A great new hard rock quartet”, Redwolves 
– og endelig The Raveonettes, ”that was the band that I saw on my first trip to Aarhus to the SPOT festival in 2002, and really began my whole love affair with contemporary  Danish music ”– inklusive en varm hilsen til journalist-kollega Jan Sneum, som han netop oplevede denne SPOT-historiske koncert sammen med.

For at gemme dette event som favorit, så skal du lige logge på først. Du kan vælge en af følgende måder:

If you want to save your favourites we need you to log on first. Choose one of the following ways:

Socialt medie login

Når du logger ind med en af tjenesterne nedenfor (Google og Facebook), får vi kun adgang til færrest mulige oplysninger om dig. Vi gemmer kun dit navn og et unikt nummer vi får fra tjenesten - vi kan med andre ord ikke læse dine emails, se dine kontaktpersoner eller tilsvarende.

  
Log på anonymt

Du kan gemme dine favoritter uden at logge på med et socialt medie login. Med denne metode kan vi hverken se eller gemme din email-adresse, lokation, telefonnummer eller andet om dig. Du er med andre ord helt anonym i forhold til festivallen.

Hvis det er første gang du bruger denne funktion, skal du klikke på 'generer kode'-knappen nedenfor, for at få lavet en ny, unik kode.

Den kode bør du gemme et sted. Hvis du gerne vil synkronisere dine favoritter i denne browser med en anden enhed (telefon/tablet/computer), så skal du indtaste samme kode på den anden enhed.

Hvis du allerede har lavet en kode på en anden enhed, så kan du indtaste dén kode i tekstfeltet nedenunder, og så vil favoritterne i dine enheder blive synkroniseret, så snart du er logget på.


Social media logon

When you use one of the services below (Google or Facebook) to login we get access to very little information about you. We only store your name and a unique number we get from the service - in other words: we cannot read your emails, view your contacts etc.

Log on anonymously

You can save your favorites without logging in using a social media login. With this method we can neither see nor save your email address, location, phone number or anything else about you. In other words, you are completely anonymous in relation to the festival.

If this is the first time you use this feature, click on the 'generate code' button below to create a new unique code.

You should store that code somewhere. If you want to sync your favorites in this browser with another device (phone / tablet / computer) then enter the same code on the other device.

If you have already made a code on another device, you can enter that code in the text box below, and the favorites in your devices will be synchronized as soon as you are logged on.


Aarhus Volume ● Stechers ● Safeticket ● VoxHall ● Radar ● Atlas  ● Train  ● Fairbar ● Clemens Gastro & Bar ● Tape  ● Studenterhuset Aalborg ● RMC – Rhythmic Music Conservatory ● Studenterrådet ved Aarhus Universitet ● P6 Beat ● Aamer Khan ● KarriereKanonen ● DUP – Danske Uafhængige Pladeselskaber ● Dotnamics ● DJM – Det Jyske Musikkonservatorium ● Sønderborghus ● ORA & Uhørt ● Nygadehuset ● Tobakken ● Femmøller Efterskole ● Idrætshøjskolen Aarhus ● Rudehøj Efterskole ● Testrup Højskole ● Brandbjerg Højskole  ● Factory 92 ● DeConcert ● Aarhus Record Fair ● Aarhus Calling ● det turkise telt  ● Días Nórdicos ● HeadQuarters ● Aarhus Echo ● Aarhus Sinfonietta ● Aarhus Jazz Orchestra ● Spoken Word Festival ● Kvindemuseet i Aarhus ● SPOT on Greenland ● Feum ● Westside Music Sweden  ● SMAL ● Sydhavnen ● Across The Floor ● Aftryk Festival  ● Strøm ● Copenhagen Music ● Musikbunkeren ● SPOT The Future ● Ja Ja Ja ● Mono goes Metal ● Silent Events ● Part Time Records ● Sherwood Records ● Tapetown Studio ● Go Green With Aarhus ● Clouds Hill ● HiFi Klubben ● Mads Nørgaard ● Trævarefabrikernes UDSALG ● VIU Eyewear ● Øst for Paradis ● iL Locale Smash! ● Bang! Pow! ● Wonderwhy x We Are Sururban ● Crunchy Frog ● Rock the Region ● Metal på Train ● Shordwood ● CPH Music ● RECession ●  Music City Network ● Pipeline ● Excite ● Kansas City/MudCity ● Limbo ● Luger ● Way Up North ● GRISK