Hvad er den sidste besked, du har sendt?

Under SPOT 2019 har Rønde Højskole snakket med nogle af kunstnerne på programmet. Snakken var kort, da musikerne er travle i denne weekend, men de korte interviews gav anledning til nogle sjove historier.

Af Morten Sandholdt Nørbo og Sofie Linde

 

El Remolón: “I was going south instead of north!”

”I looked at google Maps and then I was going south instead of north.” Den argentinske kunstner El Remolón nåede kun lige sin electronic-fusion koncert på SPOT. Han havde taget det forkerte tog og var på vej mod den tyske grænse. Normalt forbereder han sig ved at hvile sig et par timer inden koncerten og lave nogle strækøvelser. Det var der ikke tid til i dag, og selv beskriver han situationen som ”crazy”. Det er dog ikke El Remolóns første rodeo, og efter at have produceret og optrådt med musik i 10 år, siger han: ”I can almost do it automatically”.

Hvad var den sidste besked, du har sendt?
”Thumbs up”. Fra Andrés Schteingart sendt til hans kone, to minutter efter han skulle på scenen – han havde ikke tid til andet.

Soon: ”Folk fra Århus altid giver den lidt ekstra op for et Århus-band!”

“Jeg lægger telefonen væk i hvert fald en halv time inden jeg skal spille. Jeg gider ikke blive forstyrret af SoMe eller folk, der ringer. Så kan man klare det bagefter.” Desuden fortæller forsangeren August Møller Fogh fra duoen SOON, at han før en optræden plejer at gå ind på scenen, bevæge sig lidt afslappet, synge en smule og ellers bare sanse lokalet. ”Så er det nemmere at finde tilbage til det, når du har stået der og bare hygget dig.” Drengene er et band fra byen og elsker at spille i Århus. Duoen siger selv, at folk fra Århus altid giver den lidt ekstra op for et Århus band og sammenligner støtten med en fodboldklub, hvor dedikerede fans altid bakker de lokale helte op.

Hvad er den sidste besked, du har sendt?
”Jeg kommer og hjælper med at sætte guitaren op.” Forsangeren August svarer sin ven Carl.

En fælleskrammer og nogle øl med Manila

”Den bedste koncert vi nogensinde har spillet, der skiftedes vi til at kigge vi hinanden dybt i øjnene,” siger drengene fra bandet MANILA. Fast rutine inden de går på scenen er en fælleskrammer og nogle øl sammen. ”For mig handler det også om at leve mig ind i rollen. Der er både en Julius udenfor scenen, og en Julius inde på scenen,” siger forsangeren Julius Amdisen. Det er første gang, de spiller i Jylland, men glæder sig til at imponere menneskerne ved SPOT og ikke mindst til et par øl efter endt show.

Hvad var den sidste besked, du har sendt?
”Vi sover 5 i stedet for 4.” Til hende, de skulle overnatte hos…

Elisha: ”Let’s give a great f*****g show!”

“This is gonna be dope!” Kunstneren Elisha, hvis selvtillid får 10/10, glæder sig til at optræde. Han har brugt de sidste to år på at studere musik. Hvordan det skal være, og hvordan det skal fremføres. Han har aldrig følt sig mere investeret i sine live optrædener, og han er alt andet end nervøs lige nu. Men selv vinter bliver til sommer, og fem minutter inden han skal på scenen fortæller han, at han altid er meget nervøs og har brug for at være alene. 30 sekunder inden han går på bliver alle bekymringer dog smidt væk, og han går tilbage til et mindset, han beskriver som ”lets’ give a great f*****g show”.

Hvad er den seneste besked, du har sendt?
”Hm hm hm dummy.” Sendt til en person, han vil beskrive som meget tæt.

ELBA: ”Vi kører i hvert fald 20 sekunders halbal!”

”Men altså, vi kører i hvert fald 20 sekunders halbal.” Bandet Elba griner højlydt, og derefter handler samtalen om den nye sang, som de måske skal have på deres op-i-gear-playliste. Den nyeste kandidat hedder Spectors med Unz Unz. Bandet synes, det er vigtigt, at de får en vibe op at køre inden de skal optræde. De er gode til bare at hænge og har det godt med hinanden, som guitaristen, Mathias siger: ”Vi er ret gode til at fjolle. Det er først når vi sådan lige skal til at gå på, så *klap* *klap* så kører vi!” Det nyeste værktøj til en solid gå-på-stemning er et kampråb, de stadig arbejder på.

Hvad er den seneste besked, du har sendt?
Guitaristen Mathias Bøttern fik en besked fra sin guitarelev, da “jeg ikke havde svaret ham i lang tid. Jeg har lige haft lidt travlt på det sidste.”

SHAQ: ”Jeg hører altid musik. Jeg hører musik hele tiden.”

De fleste artister har deres egen ting, inden de skal på scenen, og for den unge DJ SHAQ er musik i højsædet. ”Jeg hører noget musik. Jeg hører altid musik. Jeg hører musik hele tiden, og der er altid musik kørende. Jeg har altid en højtaler med mig. Selv i badet hører jeg musik”. Han er sat til at holde folk på tæerne, og det enestem publikum skal gøre, er at kridte danseskoene. SHAQ er altid spændt inden et job, men han kan godt lide skubbet i maven, da det det for ham er et tegn på, at han vil præstere sit bedste. ”Det er jo også en fed aften. Åbningsaftenen på SPOT.” SHAQ åbner Århus Volume scenen og spiller der tre gange i løbet af aftenen.

Hvad var den sidste besked, du har sendt?
”Kom op i backstage”. Fra SHAQ til hans kæreste. 

Off Bloom: ”Uanset hvad fanden der sker, så er vi der sammen”

Bandet Off Bloom har mange ritualer inden de skal trykke den af, men mystikken skal være intakt. ”Uanset hvad fanden der sker, så er vi der sammen, og vi skal være kærlige mod hinanden og dem, der kommer. Vi har vel alle vores tvangstanker. Vi har sådan nogle hemmelige ting, vi ikke siger til nogen, men vi gør nogle ting.” Et af ritualerne er dog en huddle, hvor de siger nogle kærlige ting til hinanden. Bandet har en dynamik, man kun kan opbygge ved utallige timer i et øvelokale, timerne på bagsædet af en bil og timerne på scenen, hvor der er fokus på at være tilstede sammen.

Hvad er den sidste besked, du har sendt?
”Der er trafik, så vi bliver lidt forsinket.” Til Off Blooms trommeslager.

Girlcrush

De havde faktisk ret svært ved at blive enige om ét fælles ord om deres nuværende sindstilstand. Marie sagde badass, Andrea var neutral og Nat’s ord var kvalm.  De kan næsten ikke lade deres instrumenter være. Bas, guitar og trommestikker kører som vingerne på en kolibri, når det fandenivoldske Queer-feministiske band Girlcrush beretter om, at de skam godt kan være nervøse, inden de skal optræde. For at forberede sig rigtigt til at indtage scenen lægger de makeup sammen og spiller deres egne sange. Feminisme er en stor del af deres image, og de siger selv, at havde det ikke været for den feministiske Facebook-gruppe, hvor de mødte hinanden, havde der ikke været noget Girlcrush. Selv vil de gerne ind og høre den norske feminist gruppe Dark Times.

Hvad var den seneste besked, I har sendt?
”Hallo, friske typer, kan I mon selv købe brød på vejen, for jeg mangler faktisk ingenting – så kunne jeg slippe for en tur i fakta?” Til Karin, en af bandets feminist-veninder, som de har overnattet ved. De kender hende fra internettet.

For at gemme dette event som favorit, så skal du lige logge på først. Du kan vælge en af følgende måder:

If you want to save your favourites we need you to log on first. Choose one of the following ways:

Socialt medie login

Når du logger ind med en af tjenesterne nedenfor (Google og Facebook), får vi kun adgang til færrest mulige oplysninger om dig. Vi gemmer kun dit navn og et unikt nummer vi får fra tjenesten - vi kan med andre ord ikke læse dine emails, se dine kontaktpersoner eller tilsvarende.

  
Log på anonymt

Du kan gemme dine favoritter uden at logge på med et socialt medie login. Med denne metode kan vi hverken se eller gemme din email-adresse, lokation, telefonnummer eller andet om dig. Du er med andre ord helt anonym i forhold til festivallen.

Hvis det er første gang du bruger denne funktion, skal du klikke på 'generer kode'-knappen nedenfor, for at få lavet en ny, unik kode.

Den kode bør du gemme et sted. Hvis du gerne vil synkronisere dine favoritter i denne browser med en anden enhed (telefon/tablet/computer), så skal du indtaste samme kode på den anden enhed.

Hvis du allerede har lavet en kode på en anden enhed, så kan du indtaste dén kode i tekstfeltet nedenunder, og så vil favoritterne i dine enheder blive synkroniseret, så snart du er logget på.


Social media logon

When you use one of the services below (Google or Facebook) to login we get access to very little information about you. We only store your name and a unique number we get from the service - in other words: we cannot read your emails, view your contacts etc.

Log on anonymously

You can save your favorites without logging in using a social media login. With this method we can neither see nor save your email address, location, phone number or anything else about you. In other words, you are completely anonymous in relation to the festival.

If this is the first time you use this feature, click on the 'generate code' button below to create a new unique code.

You should store that code somewhere. If you want to sync your favorites in this browser with another device (phone / tablet / computer) then enter the same code on the other device.

If you have already made a code on another device, you can enter that code in the text box below, and the favorites in your devices will be synchronized as soon as you are logged on.


Aarhus Volume ● Stechers ● Safeticket ● VoxHall ● Radar ● Atlas  ● Train  ● Fairbar ● Clemens Gastro & Bar ● Tape  ● Studenterhuset Aalborg ● RMC – Rhythmic Music Conservatory ● Studenterrådet ved Aarhus Universitet ● P6 Beat ● Aamer Khan ● KarriereKanonen ● DUP – Danske Uafhængige Pladeselskaber ● Dotnamics ● DJM – Det Jyske Musikkonservatorium ● Sønderborghus ● ORA & Uhørt ● Nygadehuset ● Tobakken ● Femmøller Efterskole ● Idrætshøjskolen Aarhus ● Rudehøj Efterskole ● Testrup Højskole ● Brandbjerg Højskole  ● Factory 92 ● DeConcert ● Aarhus Record Fair ● Aarhus Calling ● det turkise telt  ● Días Nórdicos ● HeadQuarters ● Aarhus Echo ● Aarhus Sinfonietta ● Aarhus Jazz Orchestra ● Spoken Word Festival ● Kvindemuseet i Aarhus ● SPOT on Greenland ● Feum ● Westside Music Sweden  ● SMAL ● Sydhavnen ● Across The Floor ● Aftryk Festival  ● Strøm ● Copenhagen Music ● Musikbunkeren ● SPOT The Future ● Ja Ja Ja ● Mono goes Metal ● Silent Events ● Part Time Records ● Sherwood Records ● Tapetown Studio ● Go Green With Aarhus ● Clouds Hill ● HiFi Klubben ● Mads Nørgaard ● Trævarefabrikernes UDSALG ● VIU Eyewear ● Øst for Paradis ● iL Locale Smash! ● Bang! Pow! ● Wonderwhy x We Are Sururban ● Crunchy Frog ● Rock the Region ● Metal på Train ● Shordwood ● CPH Music ● RECession ●  Music City Network ● Pipeline ● Excite ● Kansas City/MudCity ● Limbo ● Luger ● Way Up North ● GRISK