Hvert år under Tønder Festival – i den sidste weekend af august – præsenterer Folk Spot Denmark et udpluk af danske roots-, folk- og trad-bands for en gruppe af folk-entusiaster og internationale delegerede fra musikbranche, medier og festivaler fra hele verden.

I år præsenteres Folk Spot Denmark artisterne deres musik i Schweizerhalle, Tønder Kulturhus, som en del af Tønder Festival 2021.


Årets lineup til Folk Spot Denmark

Stringflip (DK/SE)

Stringflip spiller kontemporær folkemusik inspireret af den nordiske og keltiske tradition. De udgav deres selvbetitlede debutalbum i april 2021 og har siden høstet rosende anmeldelser hos. bl.a. britiske “Living Tradition”og danske “Rootszone”. På debutalbummet har bandets fire medlemmer hver især bidraget med to originalkompositioner som henter inspiration vidt forskellige steder fra og dermed giver albummet et alsidigt udtryk. Der er trukket på den svenske melankoli og særprægede rytme, det irske smittende groove, den danske dansemusik og elementer fra klassiske strygerarrangementer. To traditionelle melodier i nye arrangementer fra hhv. Danmark og Sverige indrammer albummet, som en hyldest til den nordiske folkemusiktradition, som ligger til grund for albummets tilblivelse.

Spiller d. 26. august til Tønder Festival

VIRELAI (DK)

VIRELAI er kraftfuld middelalder-folk og poetiske, nordiske ballader. Alt fremført med varm, vild energi og hjertet forrest. Orkesteret består af Mia Guldhammer på vokal & clac-clacs, Jacob Lund på davul, rammetrommer, riq & darbourka, Søren Hammerlund på drejelire & mandola, og Martin Seeberg på fløjter, bratsch, skalmeje, sækkepibe & jødeharper. Kvartetten har turneret i Norden, Europa og den øvrige vide verden gennem de sidste 20 år, og har udgivet seks albums. VIRELAI er en kærlig hyldest til de nordiske rødder og der er altid garanti for fest, kædedans og fællessang.

Spiller d. 26. august til Tønder Festival

BRAGR (DK/SE)

BRAGR giver den skandinaviske folkemusiktradition et nutidigt udtryk. Bandet spiller både traditionelle melodier og egne kompositioner, og musikken fremstår brusende og frisk med arrangementer der er spændende og overraskende. Musikerne fortæller indlevende om musikken og historierne giver tonerne endnu mere liv. Perry Stenbäcks nyckelharpa (nøgleharpe) skaber den følelsesmættede lyd, Christine Dueholms lette og swingende trommespil giver musikken struktur og farve, Jesper Byllings lyriske båndløse bas leverer et samlende drive og melodi, og Kristian Bisgaard supplerer lydbilledet med sit smagfulde og kreative klaverspil. De flerstemmige vokaler bruges primært instrumentalt og er en del af BRAGR’s karakteristiske lydbillede. BRAGR minder os om, hvem vi var og på mange måder stadig er. Det er lyden af Skandinavien – vores tone i livet. Den kan både give os et opløftende smil på læben og lidt fugt i øjenkrogen.

Spiller d. 27. august på Tønder Festival

Himmerland (DK)

Himmerland turnerer i disse år i store dele af verden med ny musik, komponeret af fem markante og særdeles erfarne musikere og komponister med baggrund i meget forskellige genrer, traditioner og kulturer. Overalt hvor bandet kommer frem spreder de glæde og tryllebinder deres publikum med deres helt unikke blanding af gamle danske ballader, forrygende fiddle tunes, ekvilibristiske improvisationer, og ny fascinerende musik komponeret og arrangeret af bandets medlemmer. Himmerland har siden 2010 turneret intensivt, og de udgav deres seneste album, ‘Folktone from a Global Corner’ i 2019. 

Spiller d. 27. august på Tønder Festival

JUMA (SYR/DK)

Hvad sker der, når den syriske og nordiske religions- og traditionsmusik mødes? JUMA er en tværkulturel world/folk-gruppe, der forener det syriske med nordiske. Den syriske musiker Bakri Hemmami kom til Danmark i 2015 efter at være flygtet fra Aleppo. Bakri har som mange andre efterladt alt bag sig, men musikken har han haft med sig hele vejen. Sammen med resten af JUMA har han fortolket og arrangeret på syriske folkemelodier og sufier – arabiske religiøse sange – samt danske viser og salmer. JUMA væver dermed syriske/arabiske folkemelodier og nordiske viser sammen i et smukt kultur- og religionsmøde. Projektet startede i foråret 2017 med det formål at forene den nye tilstrømmende kultur med den danske. At formidle den nye kultur til et dansk publikum, og skabe en platform for vores nytilkomne medborgere fra de arabiske land, hvor de vil have mulighed for at høre arabisk musik i en ny nordisk fortolkning. 

Spiller d. 28. august på Tønder Festival

Tailcoat (DK)

Tailcoat er instrumental folkemusik, når det er bedst! Det lyder som langsom kinddans hen over dansegulvet og skaber soundtracket til dine dagdrømme og søvnløse nætter. Tailcoat er blevet kaldt for deres generations nye all star band indenfor nordisk instrumentalmusik. Med deres unikke instrumenter, nytænkende og stemningsfyldte sound henter Tailcoat inspiration fra traditionel folkemusik og nyfortolker det til egenkomponeret musik. Musikken er progressiv og trækker på genrer og traditioner fra hele verden. Deres debutalbum ‘Tall Tales in Tiny Pieces’ (2019)  fik en varm modtagelse, og samme år lå albummet på den danske radiokanal Radiofolk’s Top 10 albumliste.

Spiller d. 28. august på Tønder Festival