Folk Spot Denmark: Otte stærke acts i internationalt søgelys

Folk Spot Denmark: SPOT og Tønder Festival-samarbejde præsenterer otte nyere bud på dansk og nordisk folk – og får international branche til at se med.

Blandt de mange gæster til denne uges Tønder Festival vil også være 37 repræsentanter fra den internationale musikbranche. Det er resultatet af Folk Spot Denmark-samarbejdet mellem Tønder Festival og SPOT, der står for udvælgelsen og det efterfølgende invitationsarbejde af gæsterne.

Målsætningen er at branchefolkene skal overvære otte Folk Spot Denmark-koncerter med nyere dansk og nordisk folk og roots-musik: Louise Støjberg/Martin Rauff, Pøbel, Mary Jean, Vingefang, Hudna, Elmøe & Hoffmann, Raabygg (NO) og den norsk-svensk-danske trio Huldrelokkk. Alle otte optræder i et særskilt program henholdsvis fredag og lørdag. Og derudover vil der vil være arrangeret diverse netværks-aktiviteter, speedmeetings, udflugter m.v. for at knytte bånd musikerne og de internationale gæsterne imellem.

MC Hansen fra SPOT fortæller, at årets internationale gæster er valgt efter kraftig skelen til konkrete afsætningsmuligheder for musikken. Enten ud fra målsætninger de otte deltagende selv har opstillet – eller ud fra de erfaringer inden for området som SPOT og Tønder Festival har.

Dialog om behov
– Vi har talt med alle otte orkestre om deres behov og mål, og har efter det forsøgt at finde frem til folk med beslutningskraft, når det gælder indgåelse af aftaler: Managements, festivaler, spillesteder. Og så selvfølgelig medier, siger MC Hansen.

Branchefolkene kommer fra Nordamerika (Canada og USA) samt Norden og det øvrige Europa. Og så er der måske en øget vægt på repræsentanter fra det nordiske og øvrige europæiske marked denne gang, fordi de områder trods alt er noget billigere at rejse og turnere i, mens en Nordamerika-tur let kan komme til at slå bunden af bandkassen ud, med mindre man er sikret ordentlige hyrer.

Det betyder bl.a., at der for første gang er besøg fra Hangvető – en ungarsk paraplyorganisation med adskillige aktiviteter under sig og dermed et vigtigt kort på det østeuropæiske marked. Der er besøg fra svenske Musik i Syd, og fra Norge magasinet Folkemusik samt Tidal: “Vi vil gerne prøve at skubbe på, når det gælder streamingtjenester og folkemusik”, som MC Hansen udtrykker det, og beretter desuden om besøg fra Englands store folk og roots-magasin fRoots, Englands-afdelingen af The Americana Music Association, booking-agenturet Midnight Mango og rådgivningsfirmaet Sounds Just Fine.

Fra det europæiske fastland er det tyske besøg koncentreret om mediesiden med Radio Bremen, Radio Uylenspiegel og Folker Magazine. Benelux er bredt repræsenteret, bl.a. med festivalen Mundial, onlinemagasinet Fokus Knack, musikarragørerne Muziekclub ’t Ey vzw fra Belgien og Sedate Booking fra Holland, og så har franske Het Lindeboom Festival takket ja.

Nordamerikansk deltagelse
Men selvfølgelig er Nordamerika stadig repræsenteret godt: Canadiske Jensen Booking Agency booker så godt som hver gang danske orkestre efter deres besøg i Tønder, og de får følgeskab af landsmændene Paquin Artists Agency og East Coast Music Association. Mens USA bl.a. er repræsenteret med Behive Productions, radiostationen Folk Alley – der ud over egne produktioner ofte får udsendelser igennem til den store NPR-musikkanal – Nisswa Stämman Folk Festival og Philadelphia Folk Festival.

Fra Tønder Festivalen siger kunstnerisk leder Maria Theessink:

– Jeg synes, det er et sindssygt stærkt hold vi får hertil i år – og flot at et lille land som Danmark formår at trække så mange ”important people” til Folk Spot Denmark-programmet og til festivalen. Blandt andet ved jeg, at Lisa Schwartz fra Philadelphia Folk Festival kommer – selv om hendes festival først sluttede i søndags. Det er jeg ikke sikker på, jeg havde haft overskud til, griner Theessink.

– For os er det bl.a. vigtigt, at have de store internationale festival-arrangører med – folk som tør tage chancer. For de otte navne, der er valgt ud til Folk Spot Denmark-programmet i år, har et meget højt niveau, som fortjener at blive hørt og komme ud i verden, slutter Theessink.

Folk Spot Denmark-programmet på Klubscenen:

Fredag 24. august
16:15 – 16:45 Huldrelokk
17:15 – 17:45 LSMR
18:15 – 18:45 Pøbel
19:15 – 19:45 Mary Jean

Lørdag 25. august
15:30 – 16:00 – Raabygg
16:30 – 17:00 – Vingefang
17:30 – 18:00 – Hudna
18.30 – 19:00 – Elmøe & Hoffmann

– – –

Folk Spot Denmark er et samarbejde mellem Tønder Festival og SPOT – og modtager støtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik.